FR | HU
A FRANKOFONIA FESZTIVAL

PROGRAMJA

[Koncert]

Karpatt együttes

MÁRCIUS 15 CSÜTÖRTÖK - 20.00

Akvárium - Erzsébet tér 14., Budapest, 1051

A KARPATT trió különböző képpen értelmezhető, mindennapi történeteket énekel meg, amelyek az életigenlést közvetítik változatos zenei hatások által, az akusztikus hangzáson át, intim témákat és erkölcsi kérdéseket is boncolgató gitárzenével. Alternatív muzsika a bossa és a swing ötvözésével. A KARPATT együttes március 15 és 21 között koncertezik Magyarországon és Horvátországban.

Bővebb információ

Belépőjegy: 800 Ft

[Kiállítás]

A Madagascar sziget kiállítás

Március 19-23

Erlin Club Galeria - Ráday u.49 – 1092 Budapest

Megnyitó március 19. hétfő 18 óra

Madagaszkár hatalmas ezerarcú sziget: türkiz kék tenger, vörös föld, buja erdő, titokzatos félsivatag, őshonos növény és állatvilág, a történelem hullámain hánykolódó nép hajója.
Kiállítás: A Vörös Sziget malgas festményein és fényképein keresztül.
A színek után pedig az ízek!

Bővebb információ

[Irodalom]

„ Dramaturgia és a Karibi-térség estje”

Március 19 hétfő 18.00

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

« A VIII. Frankolorés »

 • 18.00:

  • "FRAGMENTS" Gerty Dambury műve után előadja a Kölcsey Ferenc Gimnázium társulata

  • "Monsieur, Blanchette et le Loup" José Pliya-tól, előadja a Hunfalvy János Szakközépiskola társulata

 • 19.00:

  • A "Trames" vetítése, írta és rendezte Gerty Dambury
   (SACD francia dramaturgia-díjas 2008-ban).
[Színház]

« A székek » - Ionesco

MÁRCIUS 20 KEDD - 19.00

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

A Székek című darab egy idős házaspár történetét viszi színre, akik egy tenger által körülölelt szigeten, világtól elzárt házukban élnek. Hogy magányukat enyhítsék, és szerelmüknek új lendületet adjanak, folyton ugyanazokat a históriákat ismételgetik. Ám az idős férfi, aki író és gondolkodó, az emberiség számára fontos üzenetet fogalmaz meg. E nagy nap alkalmából a világ minden tájáról érkező, képzeletbeli személyeket hív össze. A Szónok, a szavak nagymestere gondoskodik majd arról, hogy a meghívottak gondolatait tolmácsolja. Egymás után, érkeznek a láthatatlan vendégek, és elfoglalják helyüket a számukra előkészített székeken. Csupán az egyre gyűlő üres székek tömkelege jelzi az őrület kísérteties jelenlétét. Hamarosan a ház megtelik ezekkel az árnyakkal, akikhez csatlakozik a Császár személyesen. Mikor a színpadot már teljesen beborítják az üres székek, és az idős pár rabként találja magát ebben a mozdulatlan káoszban, ekkor jelenik meg a Szónok. Ezzel számukra eljön a felszabadulás pillanata: végre átruházhatják a Szónokra, hogy továbbítsa az emberiségnek szánt üzenetüket...

Az előadás a testbeszéden kívül a komikus zenei hangzásra és mókás megoldásokra is épít. Ionesco műveiben a dráma és a nevetés elválaszthatatlanok. A szituáció groteszk mivolta változtatja ezt a „tragikus bohózat”-ot igazi modern tragikomédiává.

Marie-France Ionesco, a szerző lánya, minden egyes előadás végén a nézők rendelkezésére áll, hogy kérdéseikre választ adjon.

Bővebb információPhotos
[Kultúra]

A frankofón világ felfedezése

MÁRCIUS 23 PÉNTEK - 18.00

Millenáris-fogadó - 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.

A frankofón országok a kultúrán, gasztronómián, turizmuson és a kézművességen keresztül mutatják be kulturális sokszínűségüket a Millenáris-fogadóban. A frankofón világ felfedezésének szentelt estét, idén a belga Jaune toujours és a román Toulouse Lautrec együttesek koncertje előzi meg.Photos
[Koncert]

« Jaune toujours » / « Toulouse-Lautrec »

MÁRCIUS 23 PÉNTEK - 21.00

Akvárium - Erzsébet tér 14., Budapest, 1051

 • « Jaune toujours » (Belgium)
 • A brüsszeli csapat a Jaune Toujours, nem fukarkodik a szavakkal, ha a világ és civilizációnk problémáiról kell lerántani a leplet. Nagy szónoklatok és erkölcsi példálózás nélkül, buzgón védelmezik az egyén és az állampolgár felelősségre-vonhatóságát. Költői szövegek segítségével, mindennapi történeteken keresztül beszélnek azokról, akik elutasítóan és ellenségesen állnak hozzájuk.
  Zenéjük sokszínű, meglepően robbanékony és eredeti. Különleges hangzás, pozitív hullámok, mély muzikalitás, fesztiváli hangulat, reményteliség, megosztás, de mindenekfelett a táncolhatnék érzése jellemzi. Mindez kiváló zenészek előadásában. A Jaune Toujours jól adja vissza szülővárosa, Brüsszel hangulatát: humor, szerénység, kedvesség és nagylelkűség. Bővebb információ

 • « Toulouse-Lautrec » (Románia)
 • A híres francia festő nevét viselő Toulouse Lautrec post-punk befolyású alternatív rock együttesként indult. A felszabaduló energia az Editors együttesre emlékeztet, legalábbis, ami a sötét gitár riffeket illeti. • A Psycho Mutants 2003-ban alakult pécsi együttes, amely a rock and roll alapérzéstől, a rockabilly és a psychobilly műfajokon keresztül, a country-n át, sokféle elemet tartalmazó zenéjét néha csellóval, trombitával, hegedűvel gazdagítja.
 • 1 | 2 | 3 | 4
  ELŐZŐ OLDAL
  KÖVETKEZŐ OLDAL


  Kapcsolat          Archivum          Partnerek

  Kérjük, lépjenek kapcsolatba az Alliance francaise-ekkel, ha további információkra lenne szükségük a vidéki programokat illetően.
  Les programmes de province sont présentés à titre indicatif et ont été sujets à modification. Pour précision ou confirmation, merci de contacter les Alliances françaises. AF Debrecen: e-mail; AF Miskolc: e-mail; AF Pécs: e-mail; AF Szeged: e-mail; AF Györ: e-mail