FR | HU
A FRANKOFONIA FESZTIVAL

PROGRAMJA

[Információ]

Frankofón fesztivál 2013

A 2013-as Frankofón fesztivál rendezvényeit az alábbi honlapon találja : www.frankofonia.hu.

[Filmek]

A Frankofón Filmnapok

Február 23.-március 31.

Uránia mozi - VIII. Rákóczi út 21.

Program megtekintése

[Kiállítás]

A Svájci dizájn Hollywood-ban

Február 24 - március 22

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

Megnyitó február 24. penték 18 óra

A 2. Frankofón Filmnapok és a Frankofónia Fesztivál alkalmából a svájci Pro Helvetia kulturális alapítvány bemutatja a „Svájci dizájn Hollywoodban” c. kiállítást.

A Svájci dizájn Hollywood-ban című kiállítás svájci dizájnerek és illusztrátorok munkásságát és hatását mutatja be a nemzetközi filmprodukciók és videojátékok látványtervezésének terén.
A mozgóképipar a modern korszak kultúrájának egyik legfontosabb alakító tényezője. Kevesen tudják, hogy az elmúlt évtizedekben több svájci születésű vagy kötődésű művész nagy sikerrel vett részt a számos film és videojáték univerzumát meghatározó szereplők, fantázialények és tájak koncepciótervezésében. A kortárs alkotók közül sokan működnek közre a legismertebb művek, köztük az animációs filmek elkészítésében. Jóllehet egyéni teljesítményük többnyire rejtve marad a nyilvánosság előtt, munkájukkal maradandó nyomot hagynak a tömegkultúrán.
A tárlat egyben arra is törekszik, hogy történeti kontextusba helyezze a kevéssé ismert vagy jelentőségükben alábecsült művészi technikákat és pályafutásokat. A kiállítás a független vagy a nagy effektstúdiók foglalkoztatta svájci grafikusoknak és illusztrátoroknak a filmgyártás esztétikájára gyakorolt személyes hatását állítja a középpontba, egyéni életművüket is szem előtt tartva.

A kiállítás, 2012. február 24. és március 22. között tekinthető meg a Francia Intézetben (1011 Budapest Fő u. 17.) hétköznaponként 10-18 óráig.

[Verseny]

Frankofón dalverseny

MÁRCIUS 2 PÉNTEK - 14.00-17.00

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

A legkiválóbb fiatal magyar tehetségek az ország minden tájáról mérik össze tudásukat az évente megrendezett frankofón dalversenyen. A Budapesti Francia Intézet ismét örömmel szervezi meg ezt a nagysikerű rendezvényt, amely bizonyítja a magyar fiatalok dinamizmusát és a francia dalok iránt táplált szeretetüket.

Szabályzat megtekintése
Képek
[Előadás]

A Frankofón Sajtó Napja

MÁRCIUS 6 KEDD

Kölcsey Gimnázium - 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 26.

Az ebben az évben már 7. alkalommal megrendezésre kerülő Frankofón Sajtó Napjának idei díszvendége Franciaország és a Budapesten jelen lévő frankofón online médiumok. Ezen a napon, a délelőtt folyamán a franciaországi sajtóról és a budapesti francia nyelvű online médiáról szóló konferenciákat rendeznek, délután pedig a résztvevők nagyszabású kvíz keretében válaszolhatnak a francia médiával kapcsolatos kérdésekre.

[Színház]

„Francia zöldfülűeknek”

MÁRCIUS 7 SZERDA - 14.00-17.00

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

A „Francia zöldfülűeknek” évente megrendezett esemény, amelynek keretében fiatal, 8-14 éves növendékek színházi előadásait tekinthetjük meg francia nyelven. Idén az előadások a „természetfeletti, legendák és tündérmesék” témakörre koncentrálnak: az izgalom és borzongás garantál!

Képek
[Előadás]

Le Corbusier Indiában : Francia építész, Gyarmati kérdések

MÁRCIUS 7 SZERDA - 18.30

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

Ashish Nangia-tól. Építész, akadémikus, a modern és indiai építészet szakértője.

Le Corbusier, francia-svájci építész, a 20. században elkezdődött modern építészeti mozgalom egyik úttörője volt. Eközben indiai munkássága, amely egyik legnagyobb művét képezi, ismeretlen marad. Ez az előadás Le Corbusier műveit szeretné bemutatni, amelyeket világszerte létrehozott, különös tekintettel indiai munkásságára, amely meghatározta az ország kreatív irányzatait a 20. század nagy részében.

[Kiállítás]

Fotókiállítás « A nők világa »

Március 8-22

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

MÁRCIUS 8 CSÜTÖRTÖK : Megnyitó

Fotográfiai kiállítás Csősz Géza – az Alliance Francaise pályázatának nyertese – munkáiból, a nemzetközi nőnap alkalmából, 2012. március 8-tól.

Csősz Géza megnyerte az Alliance Française által hirdetett 2. Nemzetközi Fotóversenyt, amely idén a „Nők világa” témakört dolgozta fel. A tehetséges magyar fotós két felvételét, „A család fodrásza” és „Szerda délután” címmel, kollektív, 18 nemzetiséget (Argentínától kezdve, Malajzián át, egészen Bulgáriáig) felölelő kiállítás keretében mutatják be a párizsi nagyközönségnek 2012 tavaszán, majd pedig a Courrier International hasábjain jelennek meg.

A szegedi művész először is a Szegeden megrendezett versenyt nyerte meg. Az l’Alliance Française válogatta zsűri (Laureline Congnard - oktatási felelős, Európa-jogi mesterképzés / Szegedi Tudományegyetem, Pálfy Miklós - egyetemi tanár, Francia Tanszék/ Szegedi Tudományegyetem, Kovács Katalin – egyetemi tanár, Francia Tanszék/ Szegedi Tudományegyetem és Pál Gyöngyi – kutató mérnök/ Université Rennes2), az ő portréit ítélte legjobbnak. A képek által közvetített érzelmi többletnek köszönhetően, „mindannyiunk nagymamájának” hétköznapjai jelennek meg előttünk.

Pál Gyöngyi, a zsűri tagja a következőképpen magyarázza döntését: Ez a munka „szakít a sztereotípiákkal, az érzéki, az erotikával fűtött vagy az elnyomott nő képével. A felvételek eltérnek a gyönyörű reklámfotóktól is, sokkal inkább a hétköznapokat ábrázolják, ahol az álmok és a valóság összemosódik.”
Csősz Géza egy rövid interjú során a generációk közötti összetartás fontosságát emelte ki, amely nem csak Magyarországon aktuális téma. Képeivel a szerepek idővel bekövetkező felcserélődését, és a női szeretetet akarta kifejezni.Képek

1 | 2 | 3 | 4
ELŐZŐ OLDAL
KÖVETKEZŐ OLDAL


Kapcsolat          Archivum          Partnerek

Kérjük, lépjenek kapcsolatba az Alliance francaise-ekkel, ha további információkra lenne szükségük a vidéki programokat illetően.
Les programmes de province sont présentés à titre indicatif et ont été sujets à modification. Pour précision ou confirmation, merci de contacter les Alliances françaises. AF Debrecen: e-mail; AF Miskolc: e-mail; AF Pécs: e-mail; AF Szeged: e-mail; AF Györ: e-mail