FR | HU
A FRANKOFON FILMNAPOK PROGRAMJA

[Kapás van! ]

Március 29. csütörtök, 17 óra

Művészetek Háza

R.: Pascal Rabaté, francia vígjáték, 94 p., 2010

Sz.: Daniel Prévost, Philippe Nahon

Az özvegy Emile a kisnyugdíjasok békés életét éli. Csak semmi kapkodás, az élet komótosan csordogál, akár a Loire, ahová hősünk rendszeresen lejár horgászni egy másik nyugdíjas, Edmond társaságában. Ám egy nap Edmond elkottyantja, hogy ő nem elégszik meg a pecázás ártatlan örömeivel és felfedi titkos szerelmi kalandjait. Váratlan halála után a magára maradt Emile elhatározza, hogy újra beleveti magát az élet sűrűjébe… Szex, drog és rock n’roll – 70 felett!

Francia nyelven, magyar felirattal.

[Polisse]

Március 29. csütörtök, 19:30

Művészetek Háza

R.: Maïwenn, francia rendőrdráma, 124 p., 2011

Sz.: Karin Viard, Joey Starr, Marina Foïs

18 éven aluliak számára nem ajánlott.

A párizsi rendőrség tagjainak a legkegyetlenebb bűnügyekkel kell szembesülniük. A munkát csak elhivatottsággal lehet csinálni, de érezni kell a határokat: sokuk a magánéletében sem tud szabadulni az utcán látottaktól. A bevetéseken és kihallgatásokon kegyelmet nem ismerő szakemberek profizmusát kedélyes ebédszünetek és fergeteges bulik oldják. Dinamikus meseszövés, éles helyzetek humorral párnázva.

2011-es Cannes-i Fesztivál Zsűri díja.

Premier előtti vetítés!
Március 29-től a magyar mozikban. Forgalmazza a Mozinet.

Francia nyelven, magyar felirattal.

[A legszebb dolog]

A rendező, Rémi Bezançon jelenlétében !

Március 30. péntek, 17 óra

Művészetek Háza

R.: Rémi Bezançon, francia vígjáték-dráma, 110 p., 2011

Sz.: Louise Bourgoin, Pio Marmai

Egy kisbaba születése a legszebb dolog a világon. Csakhogy Barbarának erről elfelejtettek szólni. A felkészületlen szerelmesek idilli kapcsolatába nehézbombázóként érkezik a gyermekáldás. A felhőtlen boldogság, a közös nyaralás mámorát azonban beárnyékolja a reggeli rosszullétek sora és a szülés véres valósága. A hormonok viharától tépázott párkapcsolat lassanként a biztos széthulláshoz vezet. Vágatlan történet az anyaságról – miután a rózsaszín köd szertefoszlott.

Premier előtti vetítés!
Március 8-tól a magyar mozikban. Forgalmazza az Odeon.

Francia nyelven, magyar felirattal.

[Illegális]

Március 30. péntek, 19:30

Művészetek Háza

R.: Olivier Masset-Depasse, belga filmdráma, 95 p., 2010

Sz.: Anne Coesens, Esse Lawson

Tania és a kisfia orosz bevándorlók, nyolc éve élnek titokban Belgiumban. Az asszony retteg a rendőröktől és állandóan résen van, de egy rutinellenőrzés során letartóztatják. Középpontban anya és fia kálváriája a hatóságok és a maffia árnyékában. Hiperrealista, felkavaróan aktuális, 21. századi történet illegális bevándorlókról, Kelet és Nyugat között.

2010-es Cannes-i Fesztivál Rendezők Kéthetének SACD-díjas filmje

Orosz és francia nyelven, magyar felirattal.

[A tündér]

Március 31. szombat, 17 óra

Művészetek Háza

R.: Dominique Abel és Fiona Gordon, belga vígjáték, 93 p., 2011

Sz.: Dominique Abel, Fiona Gordon

Dom éjszakás egy Le Havre-i hotelben. Egy este egy fura, mezítlábas nő állít be bőrönd nélkül. Fionának hívják és tündér. Dom három kívánságából kettőt teljesít is, aztán eltűnik. Dom viszont reménytelenül beleszeret, meg akarja találi őt.
A tavalyi Frankofón Filmnapok keretében nagy sikerrel bemutatott Iceberg (2005) és Rumba (2007) c. filmek után a belga páros újabb őrült bohózatot mutat be Magyarországon.

2011-es Cannes-i Fesztivál Rendezők Kéthetének nyitófilmje.

A film forgalmazója, a Film Europe regionális kábeles és műholdas TV-csatorna szolgáltató, amely Európa-szerte minden műfajban sugároz filmeket a fiatal rendezőktől a legnagyobb legendákig.

Francia nyelven, magyar és angol felirattal.

[Bordélyház]

Március 31. szombat, 19:30

Művészetek Háza

R.: Bertrand Bonello, francia filmdráma, 122 p., 2011

Sz.: Hafsia Herzi, Céline Sallette, Jasmine Trinca

18 éven aluliak számára nem ajánlott.

Bódító illatok, hervadó virágok, a romlás esztétikája.
Bordély Párizsban, a XX. század hajnalán. Az egyik prostituált arcát szörnyű sebhely torzítja tragikus mosolyba. A nevető nő körül kibontakozik a többi lány története is, melyet könyörtelen rivalizálás, titkos félelmek, tűnékeny örömök és mély fájdalom tarkítanak. A film festői képei elvezetnek bennünket a szomorú, feslett szépségek és az illékony gyönyörök hermetikusan zárt világába.

2011-es Cannes-i Fesztivál versenyfilmje.

Premier előtti vetítés!
Március 27-től a magyar mozikban. Forgalmazza a Cirko Film.

Francia nyelven, magyar felirattal.Kapcsolat          Archivum          Partnerek

Kérjük, lépjenek kapcsolatba az Alliance francaise-ekkel, ha további információkra lenne szükségük a vidéki programokat illetően.
Les programmes de province sont présentés à titre indicatif et ont été sujets à modification. Pour précision ou confirmation, merci de contacter les Alliances françaises. AF Debrecen: e-mail; AF Miskolc: e-mail; AF Pécs: e-mail; AF Szeged: e-mail; AF Györ: e-mail