FR | HU
DES PAPOUS DANS LA TETE

[Rádió]

« Des Papous dans la tête »

MÁRCIUS 30 PÉNTEK – 19.00-21.00

Francia Intézetben - 1011 Budapest, Fő utca 17.

Françoise Treussard, Párizsban született, rádiós műsorvezető és producer. Londonban és az India-óceánon is élt. Politikát és gazdaságtudományokat tanult, egészen addig, amíg nem találkozott a színész-műsorvezető Bertrand Jérôme-mal, akivel aztán számos rádióműsorban dolgozott együtt. 1984-ben együtt indítják el a „Les Décraqués” című műsort, amely irodalmi játékokon alapuló adás. 2004-ben Bertrand Jérôme távozása után, az műsor a „Des Papous dans la tête” nevet veszi fel, amelyet azóta is Françoise Treussard egyedül vezet.

Eva Almassy, 1955-ben született, Budapesten, de 1978 óta francia állampolgár, újság- és regényíró. Három regénye jelent meg, amelyekben az élőlények kapcsolatait, a lehetetlen szerelem vagy a testvéri viszonyok témáját boncolgatja. Sokat ír a rádiónak, ezekért a szövegeiért több díjat is kapott. 2006 óta ő az egyik „Papous” a France-Culture „Des Papous dans la tête” című adásában.

Patrick Besnier, író és nyugalmazott irodalomtanára a l’Université du Maine-nek, Alfred Jarry, szakértő, akiről több tanulmányt is készített. Mallarmé, Edmond Rostand és Victor Hugo is érdekli. 1993-ban, Pierre Bazantay professzorral, kiadott egy Raymond Roussel író művét feldolgozó tanulmányt, a Petit dictionnaire de Locus Solus-t. Már szerzőkkel együtt rendszeresen részt vesz a France Culture rádió irodalmi műsorában, a « Des Papous dans la tête »-ben.

Jehanne Carillon francia rendező, színész- és énekesnő. Párizsban folytatott színházi tanulmányai után, dramatikát és éneklést tanult, illetve csemballón is tud játszani. 2009 óta dolgozik a Fance Culture Des Papous dans la tête című műsorában.

Serge Joncour francia író, 1961. november 28-án született. Első regényét Vu címmel, 1998-ban adja ki Dilettante-ban. Később, 200-ban elnyerte a Francia Televízió Díját az UV-val. 2005-ben, megkapta a Xavier Forneret Feketehumor Díjat a L'Idole című könyvéjért. Ő írta az Elle s'appelait Sarah című film forgatókönyvét, Tatiana de Rosnay regénye alapján, Kristin Scott Thomas-sal, amely 2010második felében került a képernyőkre Franciaországban, a Benelux államokban, Spanyolországban és Ausztráliában. 2011-es kezdettel az ő filmje lett a legsikeresebb külföldi film az Egyesült Államokban, és összesítve az ötödik legsikeresebb francia film, azok között, amelyek valaha is megjelentek az USA-ban. Ő az egyik főszereplője a „Des Papous dans la tête” műsornak. Regényéből, a L'Idole-ból 2011 Xavier Giannoli adaptációt készít. A filmben feltűnik Kad Merad, Cécile de France és Mathieu Amalric. A címe Talk Show, és egy olyan férfi történetét meséli el, aki híressé válik, de fogalma sincs, hogy miért.

Jean-Bernard Pouy volt szociális munkás egy középiskolában, rajztanár, grafikus, újságíró, majd regényíró, lektor és forgatókönyvíró. Második művével, a Nous avons brûlé une sainte-nel 1968-ban, bekerül a Série noire könyvsorozatba, ahol meg is őrzi helyét. A népszerű regény szószólójaként, 2005-ben részt vesz a Gabriel Lecouvreur nyomozóról szóló, „A Polip” sorozat elkészítésében. Az irónia gyakorta előjön könyveiben. 2006-ban indítja el a Suite Noire-t a La Branche kiadóval, amely a híres Série noire könyvsorozat nyomdokaiba lép. Az Oulipo szervezetnek is tagja, illetve a „Des Papous dans la tête” műsor szereplője a France Culture rádióban.

Jacques Vallet 1939-ben született. Az Off Fesztiválon előfutára, 20 éve Avignonban Hubert Jappellel színházi társulatot alapított. Kiad egy első verseskötetet (Les Chiens de la nuit), és részt vesz a Strophes című költészeti folyóiratban Philippe Ferrand-dal. Festők köreiben is megjelenik, akikről több műve is szól. Később a Libération című újságnak dolgozik. 1977-ben megalapította és menedzseli Le Fou Parle című magazint (Grand Prix de l’Humour Noir), amely 1984-ig több mint hatszáz írót és grafikus művészt fog össze. Három éven át Jacques Vallet Christian Zeimert festővel egy művészeti műsort vezet a Radio Libertairen. 1992 óta Des Papous dans la tête résztvevője.

VISSZA

         Plan d'acces


Agrandir le plan
Kapcsolat          Archivum          Partnerek