FR | HU
A FRANKOFON FILMNAPOK PROGRAMJA

[The Artist – A némafilmes ]

Megnyitó

Március 3. 19.00

Belvárosi Mozi, Vilmos Zsigmond terem

R.: Michel Hazanavicius, fekete-fehér, francia-belga romantikus vígjáték-dráma, 100 p., 2011

Sz.: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle, Malcolm McDowell

1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, kinek élete tökéletesnek látszik – imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást –, és beleszeret Peppy Millerbe (Bérénice Bejo), a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe, miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába?
A valóban némafilmként leforgatott alkotás két színész sorsát mutatja be, illetve, hogy a pénz, a hírnév és a büszkeség miként alakítják szerelmi történetüket.

A film február 26-i vetítése a Filmnapok keretében egy napra esik az Oscar-díj átadással, ahol a film a Legjobb film címért küzd.

2011-es Cannes-i Fesztivál Legjobb férfi alakítás díja.
2012-es Golden Globe Legjobb férfi főszereplő és a legjobb vígjáték díja.

Február 23-tól a magyar mozikban. Forgalmazza a Fórum Hungary Kft.

Francia-magyar feliratos némafilm.

[Kapás van! ]

Március 4 18.15

Belvárosi Mozi, Balázs Béla terem

R.: Pascal Rabaté, francia vígjáték, 94 p., 2010

Sz.: Daniel Prévost, Philippe Nahon

Az özvegy Emile a kisnyugdíjasok békés életét éli. Csak semmi kapkodás, az élet komótosan csordogál, akár a Loire, ahová hősünk rendszeresen lejár horgászni egy másik nyugdíjas, Edmond társaságában. Ám egy nap Edmond elkottyantja, hogy ő nem elégszik meg a pecázás ártatlan örömeivel és felfedi titkos szerelmi kalandjait. Váratlan halála után a magára maradt Emile elhatározza, hogy újra beleveti magát az élet sűrűjébe… Szex, drog és rock n’roll – 70 felett!

Francia nyelven, magyar felirattal.

[Bordélyház]

Március 4 20.30

Belvárosi Mozi, Balázs Béla terem

R.: Bertrand Bonello, francia filmdráma, 122 p., 2011

Sz.: Hafsia Herzi, Céline Sallette, Jasmine Trinca

18 éven aluliak számára nem ajánlott.

Bódító illatok, hervadó virágok, a romlás esztétikája.
Bordély Párizsban, a XX. század hajnalán. Az egyik prostituált arcát szörnyű sebhely torzítja tragikus mosolyba. A nevető nő körül kibontakozik a többi lány története is, melyet könyörtelen rivalizálás, titkos félelmek, tűnékeny örömök és mély fájdalom tarkítanak. A film festői képei elvezetnek bennünket a szomorú, feslett szépségek és az illékony gyönyörök hermetikusan zárt világába.

2011-es Cannes-i Fesztivál versenyfilmje.

Premier előtti vetítés!
Március 27-től a magyar mozikban. Forgalmazza a Cirko Film.

Francia nyelven, magyar felirattal.

[A tündér]

Március 5 18.15

Belvárosi Mozi, Balázs Béla terem

R.: Dominique Abel és Fiona Gordon, belga vígjáték, 93 p., 2011

Sz.: Dominique Abel, Fiona Gordon

Dom éjszakás egy Le Havre-i hotelben. Egy este egy fura, mezítlábas nő állít be bőrönd nélkül. Fionának hívják és tündér. Dom három kívánságából kettőt teljesít is, aztán eltűnik. Dom viszont reménytelenül beleszeret, meg akarja találi őt.
A tavalyi Frankofón Filmnapok keretében nagy sikerrel bemutatott Iceberg (2005) és Rumba (2007) c. filmek után a belga páros újabb őrült bohózatot mutat be Magyarországon.

2011-es Cannes-i Fesztivál Rendezők Kéthetének nyitófilmje.

A film forgalmazója, a Film Europe regionális kábeles és műholdas TV-csatorna szolgáltató, amely Európa-szerte minden műfajban sugároz filmeket a fiatal rendezőktől a legnagyobb legendákig.

Francia nyelven, magyar és angol felirattal.

[Polisse]

Március 5 20.30

Belvárosi Mozi, Balázs Béla terem

R.: Maïwenn, francia rendőrdráma, 124 p., 2011

Sz.: Karin Viard, Joey Starr, Marina Foïs

18 éven aluliak számára nem ajánlott.

A párizsi rendőrség tagjainak a legkegyetlenebb bűnügyekkel kell szembesülniük. A munkát csak elhivatottsággal lehet csinálni, de érezni kell a határokat: sokuk a magánéletében sem tud szabadulni az utcán látottaktól. A bevetéseken és kihallgatásokon kegyelmet nem ismerő szakemberek profizmusát kedélyes ebédszünetek és fergeteges bulik oldják. Dinamikus meseszövés, éles helyzetek humorral párnázva.

2011-es Cannes-i Fesztivál Zsűri díja.

Premier előtti vetítés!
Március 29-től a magyar mozikban. Forgalmazza a Mozinet.

Francia nyelven, magyar felirattal.

[Illegális]

Március 6 18.15

Belvárosi Mozi, Balázs Béla terem

R.: Olivier Masset-Depasse, belga filmdráma, 95 p., 2010

Sz.: Anne Coesens, Esse Lawson

Tania és a kisfia orosz bevándorlók, nyolc éve élnek titokban Belgiumban. Az asszony retteg a rendőröktől és állandóan résen van, de egy rutinellenőrzés során letartóztatják. Középpontban anya és fia kálváriája a hatóságok és a maffia árnyékában. Hiperrealista, felkavaróan aktuális, 21. századi történet illegális bevándorlókról, Kelet és Nyugat között.

2010-es Cannes-i Fesztivál Rendezők Kéthetének SACD-díjas filmje

Orosz és francia nyelven, magyar felirattal.

1 | 2
ELŐZŐ OLDAL
KÖVETKEZŐ OLDAL


Kapcsolat          Archivum          Partnerek

Kérjük, lépjenek kapcsolatba az Alliance francaise-ekkel, ha további információkra lenne szükségük a vidéki programokat illetően.
Les programmes de province sont présentés à titre indicatif et ont été sujets à modification. Pour précision ou confirmation, merci de contacter les Alliances françaises. AF Debrecen: e-mail; AF Miskolc: e-mail; AF Pécs: e-mail; AF Szeged: e-mail; AF Györ: e-mail